SRI LANKA

ΚΕΥΛΑΝΗ

Το airbus A330 της "Turkish airlines" απογειώθηκε από το αεροδρόμιο "Ataturk" της Κωσταντινούπολης, βράδυ, με προορισμό την πρωτεύουσα της Sri Lanka, Colombo, αλλά και με έναν ενδιάμεσο σταθμό, τα νησιά Maldives.
Μετά από μία πτήση 8 και πλέον ωρών προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο Male. 
Από ψηλά οι ατόλες που αποτελούν τις Maldives φαίνονταν πολύ όμορφες, καταπράσινες, με την τουρκουάζ , κοραλλιογενή τους θάλασσα !
Μετά από μία και μισή ώρα πτήση, προσγειωθήκαμε στο διεθνές αεροδρόμιο "Bandaranaike" της Sri Lanka.  Έτσι λοιπόν τον Δεκέμβριο του 2013 με οδηγό και βαν αρχίσαμε την εξερεύνηση της νησιωτικής αυτής χώρας !
Η χώρα ήταν γνωστή ως Κεΰλάνη και αποτελεί την πρώτη χώρα που εξέλεξε γυναίκα πρωθυπουργό το 1960, την Σιρίμαβο Μπανταρανάικε,η οποία έκανε διάφορες σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της άλλαξε το όνομα της χώρας σε Sri Lanka, δηλαδή " Ευλογημένο Νησί ". Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας έχει το όνομά της.
Ιστορικά, πληροφορίες υπάρχουν από το 543 μ.Χ., όταν Σιγγαλέζοι από την Ινδία εγκαταστάθηκαν στο νησί και επεκράτησε ο Βουδισμός. Όμως αργότερα το 1505 κατέφθασαν οι Πορτογάλοι, ίδρυσαν αποικία και φέρθηκαν σκληρά στους ιθαγενείς.
Έτσι λοιπόν, όταν εμφανίστηκαν οι Ολλανδοί, οι ιθαγενείς ηγεμόνες έκαναν συμμαχία μαζί τους και ύστερα από σκληρούς αγώνες έδιωξαν τους Πορτογάλους.
Μετά τον πόλεμο Αγγλίας - Ολλανδίας, κυριάρχησαν οι Βρετανοί και η Κεΰλάνη έγινε "αποικία του στέμματος".  Ανεξάρτητο κράτος έγινε το Φεβρουάριο του 1948.
Από το 1983, η χώρα ταλανιζόταν από βία, καθώς η μειονότητα των Ταμίλ διεκδικούσε την ανεξαρτησία της, ως το 2009.  Το κίνημα αυτό παραδέχθηκε ότι ο αγώνας τους είχε άδοξο τέλος και οι εχθροπραξίες με τον κυβερνητικό στρατό σταμάτησαν.
Στη χώρα υπάρχουν ορυχεία, γραφίτη, μίκας και πολύτιμων λίθων και παράγει βέβαια σε μεγάλες ποσότητες το γνωστό σε όλους μαύρο τσάι.
Η πρωτεύουσα  της Sri Lanka, Colombo, διαθέτει ένα φυσικό λιμάνι το οποίο ήταν γνωστό στον αρχαίο κόσμο από τους Ελληνες, Πέρσες, Ρωμαίους, Αραβες και Κινέζους.

Colombo
To Colombo είναι μία πολυεθνική, πολυπολιτισμική πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του κράτους.
















Dambulla
Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο σύμπλεγμα ναών σε σπηλιές, με τοιχογραφίες που αναφέρονται στη ζωή του Βούδα. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.









Polonnaruwa
Είναι η δεύτερη αρχαιότερη πόλη από τα βασίλεια της Sri Lanka. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.







Sigiriya
Η περιοχή επιλέχθηκε από τον βασιλιά Kasyapa (477-495 μ.Χ.) για τη νέα του πρωτεύουσα.
Έκτισε το παλάτι του στην κορυφή του βράχου ύψους 200 μέτρων. Μετά το θάνατό του, το παλάτι χρησιμοποιήθηκε ως βουδιστικό μοναστήρι μέχρι τον 14ο  αιώνα.










Kandy
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.  Είναι διοικητικό και σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο για τη βουδιστική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι λόφοι στην περιοχή αυτή είναι γεμάτοι με φυτείες τσαγιού.















Matale
Πόλη σε αγροτική περιοχή όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια μπαχαρικών , λαχανικών και φρούτων.




Nuwara Eliya
H γραφική αυτή πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 1870 μ. και αποτελεί σημαντική θέση στην παραγωγή τσαγιού. Ιδρύθηκε από τον  Αγγλο  Samuel Baker τον 19ο αιώνα και ονομάστηκε Μικρή Αγγλία.








Bentota
Παραθαλάσσιο θέρετρο στη δυτική ακτή.










Negombo
Παραθαλάσσια πόλη στη δυτική ακτή, σημαντικό εμπορικό κέντρο και γνωστή πόλη για την τεράστια και παλιά της αλιευτική βιομηχανία.












1 σχόλιο:

  1. Εξαίσιες φωτογραφίες. Οπως είδα έχουν και αυτοί Μετέωρα . Αραγε αν δεν είχαν πάει οι διάφοροι αποικιοκράτες πώς θα ήταν σαν χώρα; γιατί είναι έντονο το στοιχείο της αποικιοκρατίας στα κτίρια τους.
    Ευχαριστώ πολύ!!! Νίκος Βογιατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή