NEPAL

NEPAL

Από το αεροδρόμιο "Ataturk" της Κωνσταντινούπολης αναχωρήσαμε, με καθυστέρηση, για το διεθνές αεροδρόμιο "Tribhuvan" της πρωτεύουσας του Νεπάλ, Κατμαντού, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1331 μ.
Το Νεπάλ είναι μία μικρή χώρα μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
Το ΄Εβερεστ, το ψηλότερο βουνό του κόσμου βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ και έχει ύψος 8848 μ.
Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 30 εκατ. και η πλειοψηφία είναι Ινδουιστές.
Η χώρα ανήκει στις 20 φτωχότερες του κόσμου.
Το 80% του πληθυσμού εργάζεται στον γεωργικό τομέα.
Τώρα το πολίτευμα του Νεπάλ είναι Ομοσπονδιακή Λαοκρατική Δημοκρατία.
Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος των Μαοϊκών.
Το 2007 ο τελευταίος βασιλιάς, μετά από 240 χρόνια, έχασε τις εξουσίες του.
Οι πρώτες καταγραφές στην ιστορία του Νεπάλ εμφανίζονται λίγο μετά τον 7ο αιώνα π.Χ., όπου μογγολικά φύλλα κατοικούν πρώτη φορά την εύφορη κοιλάδα της πόλης Κατμαντού. 
Στην περιοχή αυτή το 563 π.Χ., γεννήθηκε ο πρίγκηπας Σιντάρτα και έγινε ο πρώτος Βούδας (Φωτισμένος) ο οποίος και θεμελίωσε την θρησκεία του Βουδισμού.
Κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., ο Ινδουισμός παραγκωνίζει το Βουδισμό, ιδιαίτερα με την άφιξη των Λικάβι, οι οποίοι θα δυναστεύσουν μέχρι τα τέλη του 9ου αιώνα.
Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται ως χρυσή εποχή λαμπρών πολιτισμικών επιτευγμάτων και μνημείων που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Οι τρεις κύριες πόλεις, Κατμαντού, Μπακταπούρ και Πατάν έχουν, η κάθε μία, τη δική τους καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική παράδοση. Κατά τις εποχές που επικράτησαν οι θρησκείες, Βουδισμός και Ινδουισμός, κατασκευάστηκαν περίτεχνα συγκροτήματα ξύλινων ναών. Οι πόλεις αυτές χαρακτηρίζονται  Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην πρωτεύουσα Κατμαντού, ο πιο σημαντικός ινδουιστικός ναός είναι ο Πασουπατινάθ.
Είναι κτισμένος στην όχθη του ποταμού Μπαγκμάτι και εκεί είναι τόπος αποτέφρωσης των νεκρών.
Το Νεπάλ δεν έχει μόνο αμέτρητους θεούς και θεές, αλλά και μία πραγματική ζωντανή θεά, την Κουμάρι Ντέβι, ένα μικρό κορίτσι, που ζει στο Κουμάρι Μπαχάλ, παλάτι-ναό. Η βασιλεία της αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών και λήγει στην ηλικία των 10 ετών περίπου.
Είναι θεά-προστάτιδα των βασιλέων.
Μάς έκανε τη χάρη και βγήκε στο παράθυρο, για πολύ λίγο, για να τη δούμε...!
Ταξιδέψαμε οδικώς μέσα από ορεινές διαδρομές, από στενούς δρόμους  κατά μήκος του ποταμού Τρεζούλι και φθάσαμε στην πόλη Ποκάρα, η οποία είναι κτισμένη δίπλα στη λίμνη Φέουα και περιβάλλεται από κορυφές της οροσειράς Αναπούρνα των Ιμαλαίων. Είναι δε και ορμητήριο για ορειβασίες και άλλες ορεινές δραστηριότητες.

Khatmandu











Παλάτι-Ναός της θεάς Κουμάρι Ντέβι












  Bhaktapur 






Patan





Himalaya








Έχοντας κατακτήσει την κορυφή του Εβερεστ ! ?  (με το μικρό αεροπλάνο!)  και γεμάτοι με πληροφορίες, εικόνες, χρώματα, ήχους.... αναχωρήσαμε για βόρεια Ινδία !. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου