JORDAN

ΙΟΡΔΑΝΙΑ

ΑΜΑΝ !   Επιτέλους ... φθάσαμε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας !
Στην περιήγησή μας επισκεφθήκαμε το ελληνορωμαικό θέατρο με την ακρόπολη, το αρχαιολογικό μουσείο, είδαμε παλάτια, αγορά, τζαμιά, εκκλησίες, γκαλερί, ζαχαροπλαστεία, πολλά εμπορικά καταστήματα, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, κόσμο.... και αυτοκίνητα...
Έχοντας για ορμητήριο την πόλη, επισκεφθήκαμε την καλύτερα διατηρημένη αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη στον κόσμο, την Γέρασα, η οποία λόγω του πλούτου της ονομαζόταν ''Πομπηία της Μέσης Ανατολής" από τους ιστορικούς.
Το κάστρο του Αζλούν, κατασκευασμένο με την αραβοισλαμική αρχιτεκτονική του 12ου αιώνα, δεσπόζει στο λόφο !
Η επίσκεψή μας συνεχίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στα αρχαία Γάδαρα, μια ελληνορωμαϊκή πόλη με πανοραμική θέα, μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Ήκμασε το 2ο αιώνα μ.Χ, και είχε ναούς, θέατρα από πέτρα βασάλτη, τάφους, σαρκοφάγους, λουτρά, κεντρικό δρόμο με κιονοστοιχία.
Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς τη νεκρά θάλασσα, αφού πρώτα επισκεφθήκαμε τον ποταμό Ιορδάνη στη Βηθανία και συγκεκριμένα το σημείο όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς.
Νεκρά θάλασσα, ή Ασφαλτίτιδα λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες.
Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών και είναι το κατώτερο σημείο της γης με αρνητικό υψόμετρο. Περιέχει πολύ αλάτι, 10 φορές περισσότερο από άλλη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει τίποτε μέσα και από την άλλη πλευρά είναι αδύνατο να κολυμπήσει κανείς εκεί, διότι η άνωση τον κρατάει στην επιφάνεια. Οι επισκέπτες-τουρίστες δοκιμάζουν και την λασποθεραπεία για λίγο εκεί.. μαύροι .. κατράμι !
Στη Μάταμπα είδαμε τα ωραία μωσαϊκά της και τον αρχαιότερο χάρτη σε ψηφιδωτό, για την έξοδο προς την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, στο δάπεδο της μονής του Αγίου Γεωργίου.
Στο όρος Νέμπο, λέγεται, ότι βρίσκεται ο τάφος του Μωυσή.
Πέτρα !!!  Η λαξευμένη πόλη στο ροδοκόκκινο βράχο ! αποτελεί ένα μνημείο αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Κατοικήθηκε από τους Ναβαταίους (αρχαίος αραβικός λαός), αλλά το όνομα Πέτρα δόθηκε από τούς Έλληνες εμπόρους, σύμφωνα με έναν αρχαίο ΄Ελληνα ιστορικό του 4ου αι π.Χ. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων.
Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι υπο την αιγίδα της UNESCO.
Ο βυθός στην ερυθρά θάλασσα, λίγο έξω απο το λιμάνι της Άκαμπα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι  γεμάτος κοράλλια και πολύχρωμα ψάρια !!!


Amman


Amman


Amman


Gerasa


Gerasa


Gerasa


Gerasa


Petra



Petra


Petra


Petra


Petra


Petra


Mount Nebo


Ajlun castle


Ajlun castle


Kerak castle


Madaba


Umm Qais. Gadara


Umm Qais. Gadara


Umm Qais. Gadara


Bethany. Τόπος βάπτισης του Ιησού


Wadi rum


Dead sea


Aqaba


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου