EGYPT

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Από το αεροπλάνο η Αίγυπτος φαίνεται κενή, κιτρινωπή έκταση, διχοτομημένη απο μία βαθυγάλανη φλέβα, η οποία προς τα πάνω ανοίγει σαν βεντάλια, συναντώντας τη θάλασσα.
Ο Νείλος είναι η Αίγυπτος !  Ο πολιτισμός, η ιστορία και τα μνημεία της βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από τη μοναδική ζωοδότρα φλέβα... το Νείλο, το μεγαλύτερο ποτάμι της γης, μήκους 6695 μ.
Η Αίγυπτος είναι ο αρχαιότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.
Ο 'Ελληνας ιστορικός Ηρόδοτος, το 450 π.Χ, αναφέρει  "πουθενά δεν υπάρχουν τόσα πολλά θεσπέσια πράγματα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν βλέπει κανείς τόσα απερίγραπτα μεγαλεία". Μιά δήλωση που εξακολουθεί να επαληθεύεται στην Αίγυπτο του σήμερα.
Για τους ιστορικούς, η Αίγυπτος κατοικήθηκε από την παλαιολιθική περίοδο, πριν από το 25.000 π.Χ, τότε που ολόκληρη η βόρεια Αφρική ήταν μία απέραντη, κατοικημένη και κατάφυτη σαβάνα με λίμνες και πολλά άγρια ζώα.  Όμως μία ριζική αλλαγή στο κλίμα μετέτρεψε την εύφορη σαβάνα σε έρημο και έτσι οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε άλλα μέρη με πηγές νερού, στις οάσεις και στην κοιλάδα του Νείλου.
Η χώρα έχει μία πολύπλοκη πληθυσμιακή ιστορία, λόγω της γεωγραφικής της χωροθέτησης στα σταυροδρόμια πολλών κύριων πολιτιστικών περιοχών, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Σαχάρας και της Ανατολικής Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας δέχθηκε πολλές κατακτήσεις από  Χαναανίτες, Λίβυους, Νούβιους, Ασσύριους, Κουσίτες, Πέρσες, 'Ελληνες, Ρωμαίους, 'Αραβες, Οθωμανούς, Γάλλους και Βρετανούς. 
Οι πυραμίδες της Γκίζας, δηλαδή οι τάφοι της βασιλικής οικογένειας της 4ης δυναστείας είναι τα πιο γνωστά αρχαία μνημεία της Αιγύπτου. Κτίστηκαν από το 2613 έως το 2494 π.Χ., με μεγάλους ογκόλιθους. 
Τις πυραμίδες έχουν επισκεφθεί ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Ηρόδοτος, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Ναπολέοντας.
Η Σφίγγα είναι επίσης ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της χώρας. Κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο και έχει το κεφάλι ενός φαραώ με βασιλικά κοσμήματα και το σώμα λιονταριού.
Το Κάιρο, η πρωτεύουσα, πολύβουη και απόλυτα γοητευτική. Η πόλη των χιλίων μιναρέδων και μητέρα του κόσμου για τους 'Αραβες. Το εκπληκτικό και σπουδαίο Μουσείο, την πλατεία Ταχρίρ, την αγορά Χάν ελ Χαλίλι, τη Σιντατέλλα, το τζαμί του Μοχάμεντ Αλί και άλλα αξιοθέατα βλέπει κανείς στο αχανές Κάιρο.
>Η Αλεξάνδρεια είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της σύγχρονης Αιγύπτου, η οποία ιδρύθηκε το 331 π.Χ., από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η νέα βιβλιοθήκη, το Ελληνο-ρωμαικό μουσείο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το σπίτι-μουσείο του 'Ελληνα ποιητή Κ. Καβάφη, οι κατακόμβες, η κορνίς δηλ. ο παραλιακός δρόμος της πόλης, είναι μερικά απο τα αξιοθέατα της πόλης.
Απο το 'Αμπου Σίμπελ στο Ασσουάν, από το Ασσουάν με ποταμόπλοιο στο Κομ 'Ομπο, στο 'Εντφου, στο Λούξορ. Από το Λούξορ στην κοιλάδα των βασιλέων, στο ναό της Χατσεψούτ, της μοναδικής γυναίκας φαραώ και στο τεράστιο συγκρότημα του Καρνάκ (αρχ.Θήβες) το πιο μεγαλειώδες όλων των φαραωνικών ναών.
Στη χερσόνησο του Σινά, ανάμεσα στους γυμνούς βράχους, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ.  Στην κατοχή του βρίσκονται πολύτιμες παλιές εικόνες και η σπουδαιότερη συλλογή θρησκευτικών χειρογράφων μετά το Βατικανό.
Συγκλονιστικές εικόνες συναντά κανείς και στον υποθαλάσσιο κόσμο της ερυθράς θάλασσας, όπου οι γιγάντιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν περισσότερα από χίλια είδη θαλάσσιας ζωής,
Τουριστικά θέρετρα ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότερα για ξεκούραση και καταδύσεις... !


Kairo

Kairo. Khan el-Khalili market

Kairo. Khan el-Khalili market

Giza

The Shpinx 

Giza

Giza

Alexandreia

Alexandreia

Oikoumeniko Patriarheio

The new library in Alexandreia

The new library in Alexandreia


The new library in Alexandreia

Abu  Simbel 

Abu  Simbel

Aswan.  river Nile

Aswan. river Nile

Aswan. river Nile


Aswan. river Nile

Aswan. Philae island. The temple of Isis

Aswan. Philae island. The temple of Isis


Aswan. Philae island. The temple of Isis

Kom Ombo 

Kom Ombo

Kom Ombo

Edfu

Edfu

Luxor. The temple of Hatshepsut

Karnak

Karnak
Karnak

mt. Sina. The monastery of Saint Aikaterina

mt. Sina. The monastery of Saint Aikaterina

mt. Sina. The monastery of Saint Aikaterina

mt. Sina. The monastery of Saint Aikaterina

Sharm el Sheikh

Red sea

Red sea

Red sea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου