ΙΤΑLΥ - NAPOLI


N A P O L I


Η    Ν ά π ο λ η  είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη και σημαντικό λιμάνι της νότιας Ιταλίας, στην κοιλάδα της Καμπανίας, μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο.
Βρίσκεται στις ακτές του ομώνυμου κόλπου με φόντο το τεράστιο ηφαίστειο του Βεζούβιου.
Αρχικά η πόλη αναπτυσσόταν παραλιακά, όπου Έλληνες αποικιοκράτες έδωσαν το έναυσμα για την ανάπτυξη του εμπορίου το οποίο χαρακτηρίζει την πόλη μέχρι σήμερα.
Η πόλη ιδρύθηκε πιθανότατα απο κατοίκους της Κύμης, της Εύβοιας, γύρω στον 9ο και 8ο αι.π.Χ., με το όνομα Π α ρ θ ε ν ό π η.  Η αποικία αυτή ονομάστηκε Παλαιάπολις και κατά τον 5ο αι. π.Χ.,ιδρύθηκε σε μιά κοντινή περιοχή η σημερινή Νάπολη (Νέα - Πόλις). Το 326 π.Χ.,η πόλη κατακτήθηκε απο τους Ρωμαίους, διατηρώντας ωστόσο, τα ελληνικά στοιχεία του πολιτισμού της και τη γλώσσα της. Κατά τους επόμενους αιώνες, η Νάπολη υπήρξε καταφύγιο πολλών Ρωμαίων αυτοκρατόρων σε διαστήματα εξορίας  τους.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος θέσπισε στη Νάπολη τους Ιταλικούς Ολυμπιακούς αγώνες, κατ΄αντιστοιχία με τους Ελληνικούς Ολυμπιακούς αγώνες, θεωρώντας τη Νάπολη "...ως την πιό ελληνική πόλη της Ιταλίας"
Απο το 1995, το ιστορικό κέντρο της Νάπολης έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.























































 P O M P E I A  -  Πομπηία

Η Πομπηία κτίστηκε τον 5ο αι. π.Χ., από τους Ελληνες στις ακτές της Καμπανίας, στους πρόποδες του Βεζούβιου. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και είχε επηρεαστεί πολύ από τον ελληνορωμαικό πολιτισμό. Η τοποθεσία της και το κλίμα της ήταν περίφημα, με αποτέλεσμα να γίνει το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης.
Το 62 μ.Χ., έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός που συντάραξε την ωραία και πλούσια πόλη. Λίγα χρόνια αργότερα δηλ. το 79 μ.Χ., μετά από μία φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου ένα τεράστιο κύμα από λάβα, στάχτη και φωτιά έθαψε για πάντα την εύθυμη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.

























HERCULANEUM  -  Ηράκλειο

Το αρχαίο Ηράκλειο κατά τον 5ο αι.π.Χ. βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ελλήνων. Αργότερα έγινε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η ήσυχη ζωή της πόλης διακόπηκε απότομα το 79 μ.Χ., όταν η έκρηξη του Βεζούβιου κάλυψε και το Ερκουλάνεουμ με ένα παχύ στρώμα λάβας και λάσπης. 























PAESTUM - Ποσειδωνία

 Η αρχαία Ποσειδωνία ιδρύθηκε στις εκβολές του ποταμού Σέλε από Ελληνες αποίκους, από τη Σύβαρη και αργότερα έγινε ρωμαϊκή αποικία με το όνομα Paestum.







I S C H I A

Η ΄Ισκια, ως αποικία, ιδρύθηκε τον 8ο αι.π.Χ., απο κατοίκους της Εύβοιας με το όνομα Πιθηκούσες. ΄Ηταν η πρώτη αποικία που ίδρυσαν οι Ευβοείς στη δύση και αποτέλεσε αφετηρία για την ίδρυση νέων αποικιών στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Αργότερα ίδρυσαν την αποικία Κύμη στην απέναντι ακτή.
Η ΄Ισκια σήμερα κατακλύζεται απο το τουριστικό κύμα όλες τις εποχές του χρόνου.










C A P R I 


Σύμφωνα με τους μελετητές, το όνομα του νησιού προέρχεται από το ελληνικό "κάπρος", δηλαδή το αγριογούρουνο ! Οι περισσότεροι όμως θεωρούν  ότι η ρίζα της ονομασίας του πρέπει να αναζητηθεί στο λατινικό "caprea", τη λέξη για τις γίδες. Σήμερα μόνο το οχυρωμένο τείχος μιας αρχαίας ελληνικής ακρόπολης διασώζεται για να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο νησί. Λόγω της φήμης του, το νησί προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές του χρόνου !













PROCIDA

Η Προσίντα είναι το το νησί που συναντάει πρώτα κανείς όταν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Νάπολης για ΄Ισκια.




Ταξιδεύοντας, νότια,  από τη Νάπολη....!!!

S o r r e n t o





                                                                        
                                                                                     P o s i t a n o






A m a l f i












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου