ESTHONIA, LATVIA, LITHOUANIA (The baltic countries)

LITHOUANIA

Το 1009 μ.Χ, η Λιθουανία αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτές πηγές.
Τον 14ο αιώνα ήταν η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη. Οι Λιθουανοί ήταν ειδωλολάτρες  και εκχριστιανίστηκαν μόλις το 1386. Το 1410 οι Λιθουανοί μαζί με τους Πολωνούς συνέτριψαν στον πόλεμο, τους Τεύτονες Ιππότες και στη συνέχεια οι δύο αυτές χώρες αποτελούσαν το ισχυρότερο κράτος στην Ευρώπη.
Το 1795 η Λιθουανία βρέθηκε υπό ρωσική κυριαρχία, στη συνέχεια την κατέκτησαν οι Γερμανοί αλλά σύντομα απελευθερώθηκε και ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1920 οι Πολωνοί κατέλαβαν το Βίλνιους (την σημερινή πρωτεύουσα).
Το 1940 κατελήφθη από τους Σοβιετικούς και ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ενωση. Την κατέλαβαν ξανά οι Γερμανοί το 1941 έως το 1943. Η Λιθουανία ήταν Σοβιετική Δημοκρατία από το 1944 μέχρι την ημέρα της ανεξαρτησίας της το 1990.
Η οικονομία της χώρας βασίζεται στη γεωργία και κτηνοτροφία Υπάρχουν μικρές βιομηχανικές μονάδες και μεταλλοτεχνίες.
Πόλεις σπουδαίες που επισκεφθήκαμε είναι οι : Vilnius , Kaunas , Trakai.                               .
Το Vilnius είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Το 1579 απέκτησε το πρώτο και ιστορικό Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα γρήγορα να μετατραπεί σε σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό ευρωπαϊκό κέντρο.
H πόλη Kaunas αναφέρεται πρώτη φορά σε γραπτές πηγές το 1361.Το 13ο αιώνα κτίστηκε τείχος για προστασία της πόλης από τις συχνές επιδρομές των Τευτόνων. Αλλά τελικά το 1362 κατακτήθηκε από τους Τεύτονες οι οποίοι κατέστρεψαν το κάστρο, το οποίο αποκαταστάθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα. Σήμερα είναι η κύρια βιομηχανική πόλη της χώρας.
Εμείς επισκεφθήκαμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης.
Το Trakai είναι νησί με κάστρο στη λίμνη Galve. H κατασκευή του κάστρου κτίστηκε τον 14ο αιώνα και είχε μεγάλη στρατηγική σημασία.
























LATVIA 

Η Λετονία είναι μικρή χώρα με πληθυσμό περίπου 2,2 εκατομμύρια. 
Από τον πληθυσμό αυτόν το 60% είναι Λετονοί και περίπου το 30% είναι Ρώσοι.
Γύρω στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ, οι πρόγονοι του λαού της χώρας εγκαταστάθηκαν  στην ανατολική ακτή της Βαλτικής θάλασσας και ανέπτυξαν εμπορικούς δρόμους προς τη Ρώμη και το Βυζάντιο.
Ιεραπόστολοι του Πάπα και Γερμανοί σταυροφόροι που κατέφθασαν εκεί προσπάθησαν να τους εκχριστιανίσουν με τη δύναμη των όπλων.
Η Riga είναι η πρωτεύουσα και ένα σημαντικό λιμάνι και καίριο βιομηχανικό, εμπορικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Βαλτικής θάλασσας.
Η Riga ιδρύθηκε το 1201 και είναι πρώην μέλος της Χανσεατικής Ένωσης.
Το ιστορικό κέντρο της Riga έχει μία ιδιαίτερη ξεχωριστή ,εντυπωσιακή art nouveau αρχιτεκτονική και έχει ενταχθεί στα Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Η πόλη είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης , το 2014, μαζί με το Ούμερ της Σουηδίας.
Μέχρι το 12ο αιώνα όλα τα κτίρια στη Λετονία ήταν φτιαγμένα από ξύλο. Τον 13ο αιώνα εισάγεται η πέτρα στην αρχιτεκτονική και κτίζονται θαυμάσια αρχιτεκτονικά μνημεία. Τους επόμενους αιώνες κυριαρχεί η Ρωσική αρχιτεκτονική.
Στη χώρα υπάρχει Ακαδημία Καλών Τεχνών, υπάρχουν μουσεία, ωδεία, ειδικευμένα ιδρύματα μουσικής και χορού και εφαρμοσμένων τεχνών. Η πολιτιστική παράδοση της χώρας παραμένει ζωντανή μέσα από τις διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες καλλιτεχνικών φορέων.
Επισκεφθήκαμε την πανέμορφη Riga και την πόλη Siauliai εμπορικό κέντρο και κέντρο πολιτισμού,  τον Ιούνιο του 2010. 




















ESTHONIA

Ο λαός της Εσθονίας είναι φιννικής καταγωγής. Το 1219 οι βόρειες περιοχές της χώρας κατακτήθηκαν από τους Δανούς, αργότερα από τους Γερμανούς τεύτονες ιππότες, Πολωνούς, 
Σουηδούς και το 1721 παραχωρήθηκε στους Ρώσους μετά στους Γερμανούς, κατακτήθηκε ξανά από τη Σοβιετική Ενωση ,καταλήφθηκε πάλι από τους Γερμανούς το 1941,  και μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 προσαρτήθηκε πάλι στη Σοβιετική Ενωση.
Το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία.
Από το 2004 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει αναπτύξει τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία.  Τα δάση της χώρας προσφέρουν ξυλεία κυρίως για την κατασκευή χαρτιού και επίπλων. Η παράκτια περιοχή παρέχει ικανούς αλιευτικούς πόρους.
Οι κυριότεροι κλάδοι της οικονομίας της είναι ο ενεργειακός, οι τηλεπικοινωνίες, η κλωστουφαντουργία, χημικά προϊόντα, οι Τράπεζες και τα τρόφιμα.
Συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας ο τουρισμός και το διαμετακομιστικό εμπόριο.
Το Tallinn είναι η πρωτεύουσα, σπουδαίο λιμάνι στη νότια πλευρά του κόλπου της Φινλανδίας.
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Tallinn υπήρξε και πέρασμα διαφόρων λαών, πράγμα που εξηγεί την ανάπτυξη του κέντρου και την ποικιλία των μνημείων του.
Το κάστρο με τα τείχη του εσωκλείει την παλιά πόλη και στο λόφο επάνω βρίσκεται το παλιό Εσθονικό παλάτι, όπου τώρα στεγάζεται η Βουλή.
Επισκεφθήκαμε το γραφικό Tallinn και την πόλη Tartu, την αρχαιότερη πόλη της Εσθονίας με το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της βόρειας Ευρώπης, τον Ιούνιο του 2010.






















Μετά από αυτό το μαγευτικό ταξίδι επιστρέψαμε στην πατρίδα, έχοντας κρατήσει ωραίες εικόνες και πληροφορίες από τις γραφικές αυτές πόλεις που επισκεφθήκαμε.

1 σχόλιο:

  1. Καίτη γειά σου,
    όπως πάντα οι ξεναγήσεις σου είναι πολύ ενδιαφέρουσες!
    Τί θα έλεγες αν μας έδινες και λίγα στοιχεία για την κουζίνα τους ; θα είχε ενδιαφέρον ; το λέω σαν ιδέα.
    Νίκος Βογιατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή