LATIN AMERICA : CUBA



KOYBA


Απο Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Απο Αθήνα στο 'Αμστερνταμ. Την άλλη μέρα απο 'Αμστερνταμ στην Κούβα, με πτήση της KLM, με airbus A330-200.
Μετά απο 11 ώρες πτήση απο το Αμστερνταμ, προσγειωθήκαμε στην Κούβα !

Η Δημοκρατία της Κούβας είναι το κύριο νησί που ανήκει στο αρχιπέλαγος των νησιών Αντίλες, που βρίσκονται στην Καραϊβική... Χαρακτηρίζεται δε ως το "Μαργαριτάρι των Αντιλών".
Εκπέμπει μία γοητεία, μία αρχοντιά !

Ο πολιτισμός και τα έθιμά της προέρχονται κυρίως απο την Ισπανική αποικιοκρατία, με τη μεταφορά σκλάβων απο την Αφρική, για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου,καπνού, καφέ.

Η περιοχή ανακαλύφθηκε απο τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492. Κατοικούνταν απο ιθαγενείς φυλές, γνωστές ως Ταίνοι και Σιμπονέι. Αργότερα κατοικήθηκε και απο Ισπανούς, ως τμήμα της Ισπανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας. Στο τέλος του 19ου αιώνα μετά απο εξεγέρσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έληξαν, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής το 1898.
Υστερα απο πολιτικές περιπέτειες, το 1959, επικράτησε η Κουβανική Επανάσταση, όπου ο Φιντέλ Κάστρο, με τον γοητευτικό, ήρωα, επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ανέτρεψαν το καθεστώς του δικτάτορα Μπατίστα. Απο το 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας.
Η Κούβα ήταν υπο Ισπανική κυριαρχία για 388 χρόνια, στη συνέχεια κατελήφθη απο τους Βρετανούς και έπειτα απο τους Γάλλους.

Μετά την πτώση του Σοβιετικού μπλόκ, το οποίο στήριζε επι χρόνια την οικονομία της χώρας, αναπτύχθηκε η αστική γεωργία.
Τελευταία μετά την ανάληψη της εξουσίας απο τον Ραούλ Κάστρο, γίνονται στη χώρα διάφορες μεταρρυθμίσεις.

Η οικονομία της χώρας βασίζεται στην παραγωγή και εξαγωγή ζάχαρης.
Καλλιεργούνται, καπνός, ρύζι, φρούτα, λαχανικά. Οργανωμένος είναι ο τομέας της κτηνοτροφίας, υλοτομίας και αλιείας.
Λειτουργούν εργοστάσια ζάχαρης, μεταλλουργίας, τροφίμων, φαρμάκων, υποδημάτων, μπίρας, ρούμι, καπνού ( τσιγάρων και πούρων).

Η εξωτική μουσική και οι χοροί της, εκφράζουν έναν ερωτισμό.
Ρούμι, μοχίτο, νταγκουίρι, πούρα, αυτοκίνητα του '50, μουσική, χορός, μπάρ, αποικιακά κτίρια, θάλασσα ......  είναι η Κούβα !


Havana

Η πρωτεύουσα με αποικιακά κτίρια, καλαίσθητης αρχιτεκτονικής αλλά τώρα με αισθητή παρακμή. Το ιστορικό κέντρο της πόλης χαρακτηρίζεται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απο την UNESCO.



















Pinar del Rio

Η πόλη έχει διατηρήσει το αποικιακό χρώμα  και η γύρω περιοχή της είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια του καπνού.

Viniales

Η κοιλάδα Βινιάλες έχει υπέροχη βλάστηση και λόγω διάβρωσης του εδάφους απο υπόγεια νερά έχουν δημιουργηθεί πολλά σπήλαια.









Guama

Στην περιοχή αυτή υπάρχει η  "Λίμνη του Θησαυρού", με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.










Cienfuegos

Την πόλη ίδρυσαν πρίν απο 150 χρόνια οι Γάλλοι, καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου.









Trinidad

H πόλη χαρακτηρίζεται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λόγω του γραφικού της ιστορικού κέντρου.










Santa Clara

Η πόλη έχει ξεχωριστή θέση στη μνήμη των Κουβανών. Εδώ έγινε η τελευταία μάχη υπο την ηγεσία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εναντίον των στρατευμάτων του δικτάτορα Μπατίστα.
Ο Τσε Γκεβάρα νίκησε, ήταν 29 Σεπτ.1959.
Σε μαρμάρινο μαυσωλείο φυλάσσεται η σορός του όπως και των συντρόφων του που σκοτώθηκαν στη Βολιβία το 1967.








Varadero

Η μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της Κούβας με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Μικρά ακατοίκητα νησάκια με τιρκουάζ νερά και κοραλλιογενή βυθό συναρπάζουν τον επισκέπτη και δύτη ...!!!    Καραϊβική ….!!!










Επιστρέψαμε, με αρκετές αναταράξεις επί 5 ώρες, μεταξύ Καναδά και Ευρώπης, αλλά με τόσες ωραίες εικόνες και στιγμές που ζήσαμε στη μακρινή αυτή χώρα της Καραϊβικής !!!  Hasta la Victoria siempre !  (πάντα πρός τη νίκη) !

                                                                                                      Καίτη  Παπαναούμ


3 σχόλια: