MADAGASCAR


ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Η Μαδαγασκάρη είναι νησιωτική χώρα με πληθυσμό 22,5 εκ. κατοίκους και βρίσκεται απέναντι από την νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής και είναι σε μέγεθος 4,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.
Οι φυλές που ζουν στο νησί είναι αφρικανικής και ασιατικής (ινδονησιακής) καταγωγής.
Υπήρξε Γαλλική αποικία για χρόνια και τον Ιούνιο 1960 απέκτησε την ανεξαρτησία της.
Η οικονομία της βασίζεται στη γεωργία, στον καφέ, ζαχαροκάλαμο και μπαχαρικά, επίσης στην αλιεία και στον τουρισμό. Εξάγουν καφέ, την περίφημη βανίλια, ζαχαροκάλαμο, γαρίφαλα, κακάο, ρύζι, μπανάνες κ.α.
Από τα δάση παίρνουν τον έβενο, μαόνι, αιθέρια έλαια, καουτσούκ. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε κοιτάσματα και ορυκτά. Τη δεκαετία του 1980 ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά δεν άρχισε ακόμη συστηματικά η εκμετάλλευσή τους.
Το 70 % του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η απομόνωση του νησιού από τις γειτονικές ηπείρους, είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει καταφύγιο για πολλά φυτά και ζώα τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο.
Στο νησί ζουν πολλά και σπάνια είδη ζώων , όπως ο προ-πίθηκος= λεμούριος, διάφορα πτηνά , 32 είδη χαμαιλέοντα, ιγκουάνα με διάφορα χρώματα, γατόσκυλα κ.α.
Πολλές περιοχές έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενες και υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά πάρκα όπως το Ισαλο, το Περινέ, τα οποία επισκεφθήκαμε.
Οι διαδρομές στο εσωτερικό του νησιού με αυτοκίνητο δεν είναι εύκολες και λόγω των τεραστίων αποστάσεων, από πόλη σε πόλη, αλλά και λόγω της φθοράς του οδοστρώματος,
το ταξίδι γίνεται δύσκολο.
Στην κεντρική οροσειρά υπάρχουν πολλοί ορυζώνες, ενώ στο τοπίο δίνει χρώμα το κατακόκκινο χώμα, στο οποίο η Μαδαγασκάρη οφείλει την προσωνυμία " το κόκκινο νησί".
Με τη συνοδεία έμπειρων ντόπιων οδηγών οργανώσαμε εκδρομές με τα πόδια σε τροπικά
δάση με οργιώδη βλάστηση, όπου ακούσαμε, είδαμε και φωτογραφίσαμε διάφορα είδη λεμούριων.  Είδαμε καταρράκτες, τα δέντρα μπαομπάμπ και διάφορα τεράστια φυτά.
Το ταξίδι στη Μαδαγασκάρη είναι εμπειρία ζωής !

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ
Το Ανταναναρίβο ή Τάνα (όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι) είναι η πρωτεύουσα.
Η πόλη βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 1.400 μ.και είναι κτισμένη δίπλα στη λίμνη Ανοσίν.








ΤΟΥΛΕΑΡ
Η πόλη βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού



  
 



Εθνικό πάρκο ΙΣΑΛΟ
Κατά τη διαδρομή πεδιάδες εναλλάσσονται με παράξενους βραχώδεις σχηματισμούς όπου συναντούμε και τους τάφους της φυλής Μπαρά.








ΑΜΠΑΛΑΒΑΟ
Στην πόλη αυτή λειτουργεί παραδοσιακό εργοστάσιο χαρτιού το οποίο γίνεται απο ένα είδος
μουριάς (αβόχα), λέγεται δε οτι το χαρτί αυτό έχει μαγική δύναμη !? και μέχρι πρόσφατα το χρησιμοποιούσαν οι θεραπευτές και μάγοι για την κατασκευή μαγικών βιβλίων ! ?








ΦΙΑΝΤΑΡΑΝΤΣΟΑ
Είναι κτισμένη σε τρία επίπεδα,είναι παλιά πόλη και έχει πολλούς ναούς.








ΑΜΠΟΣΙΤΡΑ
Η πόλη είναι γνωστή για τα περίφημα ξυλόγλυπτά της.






ΑΝΤΣΙΡΑΜΠΕ
Η πόλη Αντσιράμπε είναι δημιούργημα Νορβηγών ιεραποστόλων. Εχει αποικιακό στύλ, επαύλεις με ανθισμένους κήπους και διάσημες θερμοπηγές. Πολύχρωμα ποδήλατα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά επιβατών και αντικειμένων, κληρονομιά απο τους Κινέζους εργάτες που εργάζονταν στις κατασκευές δρόμων και σιδηροδρόμων.








Εθνικό πάρκο ΠΕΡΙΝΕ
Μέσα στο πυκνό δάσος ζει το σπάνιο είδος των λεμούριων ' Ιντρι.








ΑΜΠΟΧΙΜΑΝΓΚΑ
Η πόλη αυτή ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού , έδρα του βασιλείου των Μερίνα.
Η φυλή των Μερίνα ήταν ενα αφρικανικό βασίλειο που κυριάρχησε στο διάστημα 1540-1897. Η σκληρή φυλή των Μερίνα έδωσε περίφημους πολεμιστές, βασιλιάδες και αυταρχικές βασίλισσες. Σήμερα κατοικούν στη γύρω περιοχή και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τα περίφημα βόδια (ζέμπου). Τα βόδια γι' αυτούς είναι σύμβολο δύναμης και πλούτου.





Εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στην απομακρυσμένη και δύσκολα προσπελάσιμη Μαδαγασκάρη. Πρωτότυπο ταξίδι, συναρπαστικό, δύσκολο, με εξερευνητικό χαρακτήρα.


                                                                                                          Καίτη Παπαναούμ

4 σχόλια:

  1. ΥΠΕΡΟΧΟ, ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΜΟΥΡΙΟ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποσο τυχεροι ειναι αυτοι που εκαναν αυτο το ιδιαιτερο ταξιδι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίες φωτογραφίες, ξαδέρφη! :-)
    Ζωή Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή