SWEDEN

ΣΟΥΗΔΙΑ

Το Βασίλειο της Σουηδίας είναι σκανδιναβική χώρα στη βόρεια Ευρώπη. Οι πορθμοί Σκάγκερακ ΝΔ και Κάτεγατ χωρίζουν τη χώρα από τη Δανία, με την οποία ενώνεται με τη γέφυρα Ερεσουντ.

'Εχει πληθυσμό 10,5 εκατ. κατοίκους όπου τα 2,5 εκατ. κατάγονται από χώρες του εξωτερικού.

Πρωτεύουσα είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε, η Ουψάλα και το Γιένσεπινγκ.

Αφού τελείωσε η εποχή των Βίκινγκς, η Σουηδία έγινε μέλος της Ενωσης του Κάλμαρ το 1297 μαζί με τη Δανία και τη Νορβηγία.(Η Φινλανδία εκείνη την εποχή ήταν τμήμα της Σουηδίας).  Η Σουηδία αποχώρησε από την Ενωση το 1523 και για πολλά χρόνια βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους γείτονές της, ιδιαίτερα με τη Ρωσία και την Ενωση Δανίας-Νορβηγίας.  Η Σουηδία συμμετείχε στους μεγάλους πολέμους του 17ου αι και αναδείχθηκε σε μεγάλη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία. Αμέσως μετά όμως άρχισε η συρρίκνωση.

Μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου, η Σουηδία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση 1/1/1995.  Η Σουηδία διατηρεί το Σκανδιναβικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που παρέχει καθολική υγειονομική περίθαλψη και τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους πολίτες της.

Η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας σιδήρου, χαλκού και ξυλείας στην Ευρώπη από τον μεσαίωνα. Ο ορυκτός πλούτος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τα κοιτάσματα και τα μεταλλεία της έχουν παγκόσμια αναγνώριση.

                 STOCKHOLM

Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό αστική περιοχή στις βόρειες χώρες. Στο Δήμο της κατοικεί (1)  ένα εκατομμύριο πληθυσμός, ενώ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή 2,4 εκατομμύρια. Η πόλη εκτείνεται σε δεκατέσσερα νησιά, εκεί όπου η λίμνη Μάλαρεν εισρέει στη Βαλτική θάλασσα. Το όνομά της σημαίνει "Πόλη ανάμεσα σε γέφυρες".                                                                                               

Η περιοχή κατοικείται από τη Λίθινη Εποχή, την 6η χιλιετία π.Χ και ιδρύθηκε ως πόλη το 1252 από τον Σουηδό ηγεμόνα Μπίργιερ Γιαρλ.

Η πόλη είναι το πολιτιστικό, ενημερωτικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο της Σουηδίας.  Ανήκει στις 10 πρώτες περιοχές της Ευρώπης ως προς το κεφαλή ΑΕΠ. Είναι μία σημαντική παγκόσμια πόλη, σπουδαίο κέντρο εταιρειών και φιλοξενεί μερικά από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Διοργανώνει κάθε χρόνο τις τελετές απονομής και τα συμπόσια των βραβείων Νόμπελ στο Μέγαρο Μουσικής και στο Δημαρχείο της.

Ένα από τα βραβευμένα και σπουδαία μουσεία της πόλης είναι το Μουσείο Βάσα.                    Τα ανάκτορα της Στοκχόλμης είναι η επίσημη κατοικία και ο κύριος χώρος εργασίας του Σουηδού Μονάρχη, ενώ τα ανάκτορα Ντρότνινγκχολμς είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στα περίχωρα της πόλης και χρησιμεύει ως ιδιωτική κατοικία της βασιλικής οικογένειας.

Στο ιστορικό της κέντρο Gamla Stan βρίσκονται πολλά μεσαιωνικά κτίρια όπου ο χρόνος τα έχει αφήσει αναλλοίωτα. ΄Αλλωστε η πόλη δεν βομβαρδίστηκε κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.



Στην παλιά πόλη






Η κόκκινη εκκλησία




Καθολικος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ερίκου








Στο Μουσείο VASA


Αποψη της πόλης απο τη βόλτα μας με πλοίο ...






Περιμένοντας τον Βασιλιά...



Η Στοκχόλμη ήταν η τελευταία πόλη που επισκεφθήκαμε. Ήταν ένα εξαιρετικό ταξίδι στις ομορφιές της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Αποχαιρετήσαμε την όμορφη αυτή περιοχή με τις εικόνες φυσικής ομορφιάς που καταγράψαμε στη μνήμη μας αλλά και στη μνήμη των φωτογραφικών μας μηχανών και επιστρέψαμε στην αγαπημένη μας πατρίδα.


                                                                                                          Ιούνιος 2023




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου