SOUTH KOREA

                                                                     

                                                                 Νότιος Κορέα   

      Η χώρα επίσημα  ονομάζεται  Δημοκρατία της Κορέας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κορεατικής χερσονήσου.  Εχει πληθυσμό περίπου 52 εκατομμύρια και οι Κορεάτες έχουν μογγολική καταγωγή. 

 Από την ίδρυσή της το 1848 η χώρα έχει αγωνιστεί να ξεπεράσει τις συνέπειες 35 ετών της Ιαπωνικής κατοχής. 'Eχει γνωρίσει έναν σοβαρό πόλεμο μετά την εισβολή της βόρειας Κορέας και δεκαετίες στρατιωτικού νόμου.  Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του '80 οδήγησαν σε ελεύθερες εκλογές το 1987 με αποτέλεσμα να έχει τώρα μία πολυκομματική δημοκρατία.  Είναι η 10η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Είναι μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες και εξάγει χημικά προϊόντα, πλοία, υφάσματα, παιχνίδια υπολογιστών, ψηφιακές οθόνες, κινητά τηλέφωνα και αποτελεί ένα βαρύ όνομα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της αποτελείται από γρανίτες οι οποίοι σχηματίστηκαν πριν από 570 εκατομ.χρόνια ! Είναι ορεινή χώρα και το ψηλότερο σημείο της είναι 1577 μ. 

Η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια 2333 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της δημιουργήθηκαν τρία χωριστά βασίλεια, το Γκόγκουριο, το Μπέκτζε και της Σίλλα.

Κυριάρχησαν και κυβέρνησαν τη χώρα δυναστείες Κινέζων, Μογγόλων έως ότου ανέβηκε στο θρόνο της χώρας ο Γι Σονγκ-κέι και ίδρυσε το 1392 τη δυναστεία Τζοσόν, οι οποίοι βασίλεψαν ως το 1910 και επέβαλαν τον κομφουκιανισμό, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση της θρησκείας του νέου κράτους, ενώ ο βουδισμός γνώρισε σημαντική εξάπλωση. Σήμερα η πλειονότητα των κατοίκων (48%) είναι πιστοί του Χριστιανισμού , ο οποίος εισήχθη πρόσφατα στην Κορέα.

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η κορεατική, η οποία είναι μοναδική γλώσσα και δεν έχει συγγένεια με την κινεζική και την ιαπωνική. 

                                          
                                                                 Seoul

Η Σεούλ είναι η πρωτεύουσα της χώρας, την διασχίζει ο ποταμός Χάν και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη βόρεια Κορέα. Εχει πληθυσμό 10 εκ. κατοίκους. Μητροπολιτικά περιλαμβάνει και τη μεγάλη πόλη ΄Ιντσον (Ιcheon) και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 23 εκ.  Είναι πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο της χώρας και επίσης διεθνές κέντρο για πολλές οικονομικές και επιχειρησιακές οργανώσεις. Θεωρείται μία απο τις κορυφαίες 20 "παγκόσμιες πόλεις ποιότητας".

Ιστορικά το 18 π.Χ καθιερώθηκε ως πρωτεύουσα του βασιλείου Μπέκτσε.

Στις μέρες μας είναι η έδρα από κορυφαίες, παγκόσμια, εταιρίες όπως η Sumsung, LG, Hyundai και Kia Motors. 


Καθεδρικός Αγγλικανικός ναός

Η πλατεία Cheonggyecheon και το ρέμα


Ο βασιλιάς Sejong ο Μέγας. Ο 4ος της δυναστείας των Τζοσόν και δημιουργός του κορεατικού αλφάβητου

Επίσημη κατοικία του Προέδρου. 

Αλλαγή φρουράς στο παλάτι.

Το παλάτι Gyeongbokgung

Ο θρόνος







Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο της Ν.Κορέας







περιοχή Bukchon Hanbok. Eδώ ζούσαν οι υπάλληλοι του παλατιού.











Sumsung Jong-Ro tower




Bank of Korea

Το Δημαρχείο της Σεούλ

Μία από τις 8 Πύλες των τειχών του κάστρου







                                                                          Gwangju
Η πόλη Γκουάντζου είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας. Εχει 1,5 εκ κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια του βασιλείου του Τζοσόν πήρε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κεραμικών.Παρήγαγαν εξαιρετικής ποιότητας λευκές πορσελάνες για χρήση στη βασιλική αυλή και για εξαγωγή στην Κίνα.
Στην πόλη υπάρχει ο σπουδαίος ναός Bulguksa και το μεγάλο ταφικό συγκρότημα Daereungwon "Χώροι οικιστικοί" με το παλαιότερο σωζόμενο αστρονομικό Αστεροσκοπείο στην Ανατολική Ασία. Χρησιμοποιείται ως σύμβολο στα κορεάτικα νομίσματα.
Πηγαίνοντας στο Μουσείο



... με τη Λίνα


Το ταφικό συγκρότημα Daereungwon

To Αστεροσκοπείο











Ο Βουδιστικόs ναός Bulguksa




                                                                   Busan

 H πόλη Μπουσάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό ~ 4,3 εκ.
Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βρίσκεται στη νότια άκρη της χερσονήσου. Εχει αγορές ψαριών, γέφυρες, παραλίες. Είναι πολύ κοσμική και trendy.Φιλοξενεί ενα απο τα πιό δημοφιλή διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ασία κάθε φθινόπωρο και κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται εκεί η Biennale σύγχρονης τέχνης του Μπουσάν.













                                                             Το καλλιτεχνικό χωρίο Gamcheon 

Λίγο έξω απο την πόλη Μπουσάν βρίσκεται το καλλιτεχνικό χωριό Γκαμτσιόν. Γνωστό μέρος με τους πολυεπίπεδους δρόμους, τα σοκάκια και τα έντονα ζωγραφισμένα σπίτια. Είναι κτισμένο σε μία απότομη πλαγιά του βουνού και έχει παρατσούκλι "Σαντορίνη της Κορέας" ! και "Μάτσου Πίτσου" ! του Μπουσάν.






   Απο εδώ θα αποχαιρετίσουμε την εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα Ν.Κορέα και θα ...      πετάξουμε για την Ιαπωνία...

                                                                   Δεκ. 2023

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική παρουσίαση και φωτογραφίες!
    Εύγε Καίτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καίτη μου εξαιρετική δουλειά!!!! Και τα κείμενα και οι φωτογραφίες!!!! Μπράβο Καίτη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή