Οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα
Είναι συγκινητικό να βρίσκεται κάποιος επισκέπτης σε μέρη όπου ο ελληνικός πολιτισμός άφησε έντονα το στίγμα του και βέβαια σήμερα βλέποντάς τα να υποκλίνεται στο μεγαλείο αυτό.
Αυτό έζησα στη Σικελία, στη … Μεγάλη Ελλάδα ! …στη Magna Grecia !
Η Σικελία, το αρχαίο της όνομα «Τρινακρία», λόγω του σχήματός της , πρωτοκατοικήθηκε κατά τη νεολιθική εποχή από λαούς της μεσογείου και στη συνέχεια τους διαδέχθηκαν οι : Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί, Ισπανοί, Βουρβόνοι και Ιταλοί.
Οι Έλληνες έφθασαν στη Σικελία με τις τριήρεις τους τον 8ο αιώνα π.χ. Ιδρυσαν αποικίες με πρώτη τη Νάξο, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για τις υπόλοιπες αποικίες του νησιού, με δεύτερη τις Συρακούσες Ορτυγία, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες πόλεις της μεσογείου. Ο Ακράγας, με την κοιλάδα των ελληνιστικών ναών, ο Σελινούντας, το Ταυρομένιο, το Δρέπανο, το Κεφαλοίδιο, η Μεσσήνη, η Κατάνη, η Εγέστα, η Ερικία κ.α. ήταν πόλεις οργανωμένες καλά με τείχη, ακροπόλεις, σπίτια, δρόμους, αγορές, υδραγωγεία, νεκροταφεία, ναούς και ιδίως θέατρα κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν εξαιρετική ακουστική και μοναδική θέα, δημιουργώντας έτσι φυσικό φόντο για τα θεατρικά τους έργα.
Μέσα στην ταραχώδη ιστορία της Σικελίας, καλλιτέχνες και επιστήμονες διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο.
Εξέχουσα προσωπικότητα ήταν ο μεγάλος Έλληνας εφευρέτης Αρχιμήδης από τις Συρακούσες. Πολλές από τις εφευρέσεις του, όπως την τροχαλία και τον καταπέλτη, τις αξιοποίησε στην κατασκευή έξυπνων πολεμικών μηχανών και αμυντικού εξοπλισμού κατά την πολιορκία των Συρακουσών από τους Ρωμαίους.
Ο Αισχύλος, ο «πατέρας της ελληνικής τραγωδίας» από την Αθήνα, επισκέφθηκε και έζησε στη Σικελία, όπου πολλά από τα δράματά του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο των Συρακουσών και εξακολουθούν να παίζονται ακόμη και σήμερα.
Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Σικελίας έχουν το μεσογειακό ταπεραμέντο.
Κάθε βράδυ μετά τη δουλειά τους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κατακλύζουν τις πλατείες συζητώντας τα νέα της ημέρας , τρώγοντας παγωτό ή ξηρούς καρπούς.
Στις πόλεις οργανώνονται εκδηλώσεις με μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, χορούς, τοπικά φαγητά.
Παράγουν διάφορα είδη τυριών, ξηρούς καρπούς, ελιές και ελαιόλαδο, αλάτι, εκπληκτική ποικιλία ζυμαρικών, φρούτα , λαχανικά και κρασί λευκό και κόκκινο από τα αμπέλια που καλλιεργούν στους πρόποδες της Αίτνας.
Το όρος Αίτνα με υψόμετρο 3320 μ.,το οποίο είναι ευμετάβλητο, είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Κάθε μέρα γίνονται εκρήξεις και πυκνοί καπνοί αναδύονται από την μαύρη κορυφή του. Η θέα από τα 2920 μ.που ανεβήκαμε,με τελεφερίκ βέβαια, είναι εκπληκτική.
|
Cefalu |
|
Cefalu |
|
Cefalu |
Η μια καλύτερη από την άλλη! Εξαιρετική μεταφορά στο χώρο και στο χρόνο! Εύγε Καίτη μας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή