ITALY - TOSCANA


TOSCANA

Απο καιρό προετοιμάζαμε αυτό το ταξίδι για την Τοσκάνη και τη Λιγκούρια στη βόρεια Ιταλία. Ο καιρός έφτασε, Σεπτέμβριος 2014 και ... νά ... βρεθήκαμε αεροπορικώς στην Πίζα. Απο εκεί με ένα βάν αυτοκίνητο, όλη η παρέα, ξεκινούσαμε καθημερινά να επισκεφθούμε τα ενδιαφέροντα μέρη της Τοσκάνης για να τα αποτυπώσουμε πρώτα στη μνήμη μας και δεύτερον στη μνήμη των φωτογραφικών μας μηχανών ! συνεχίσαμε το ίδιο πρόγραμμα και στη Λιγκούρια, επισκεπτόμενοι τα πανέμορφα γραφικά χωριά Cinque Terre, που είναι σκαρφαλωμένα στα βράχια στο Τυρρηνικό πέλαγος !!!

Η Τοσκάνη είναι περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας, με πρωτεύουσα τη Φλωρεντία.
Η περιοχή είναι γνωστή για τα τοπία της και την πολιτιστική κληρονομιά της. Εξι τοποθεσίες της έχουν κηρυχθεί απο την UNESCO Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς :
1) Το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, 2) το ιστορικό κέντρο της Σιένας, 3) το τετράγωνο του καθεδρικού ναού της Πίζας, 4) το ιστορικό κέντρο του Σάν Τζιμινιάνο, 5) το ιστορικό κέντρο της Πιέντζας και 6) η Βαλ' ντ' Ορτσια.
Στην αρχαιότητα η Τοσκάνη κατακτήθηκε απο τους Ρωμαίους, Οστρογότθους, Βυζαντινούς και Λομβαρδούς. Θεωρείται τόπος γέννησης της Ιταλικής Αναγέννησης.
Εδώ γεννήθηκαν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μικελάντζελο και ο πατέρας της ιταλικής γλώσσας Ντάντε Αλιγκιέρι.

Αμπελώνες, χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, κρασί, στάχυα και ηλιοτρόπια χαρακτηρίζουν την ύπαιθρο της Τοσκάνης.

Pisa
Iστορική πόλη. Το Πανεπιστήμιό της λειτουργεί απο το 1343. Είναι γνωστή για τον ξακουστό κεκλιμένο πύργο, που κτίστηκε όλος απο μάρμαρο απο το 1172 εως το 1350.








Siena
Είναι μεσαιωνική πόλη με πολλά γοτθικά κτίρια.
Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.








San Miniato
H πόλη βρίσκεται σε ένα ιστορικό στρατηγικό σημείο, επάνω σε τρείς μικρούς λόφους, στο πέρασμα της οδικής αρτηρίας βόρειας Ευρώπης πρός τη Ρώμη, σημαντικό κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.





Monteriggioni 
Μεσαιωνική πόλη, περιτοιχισμένη απο κυκλικά τείχη με 14 πύργους.




Lucca
Mεσαιωνική πόλη με τείχη που την περικλείουν.






Volterra
Η πόλη ήταν ένας νεολιθικός οικισμός και σημαντικό ετρουσκικό κέντρο με πρωτότυπο πολιτισμό. 






San Gimignano
Καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη. Διάσημη για τη μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική, με τείχη και με πύργους. Φημίζεται επίσης για το καλό λευκό κρασί της.








Η περιοχή της Τοσκάνης είναι μία αξέχαστη και μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου