MALAYSIA


ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Η Μαλαισία είναι κράτος της ΝΑ Ασίας. Αποτελείται από δύο μεγάλες περιφέρειες α) τη μαλαισιακή χερσόνησο και β) το βόρειο τμήμα του νησιού Βόρνεο. 
Το πολίτευμα της χώρας είναι Ομοσπονδιακή Συνταγματική Μοναρχία.(βασιλιάς,πρωθυπουργός,σουλτάνοι)
Έχει πληθυσμό 32 εκατ.
Η αναπτυσσόμενη ελεύθερη οικονομία βασίζεται κυρίως στην παραγωγή ακατέργαστων πρώτων υλών, όπως πετρέλαιο, καουτσούκ και κασσίτερο.
Αγροτικά προϊόντα έχει ρύζι, τσάι, κακάο, φιστίκια, μπαχαρικά, πιπέρι, φρούτα...
Λειτουργούν τσιμεντοβιομηχανίες, χημικά εργοστάσια, ναυπηγεία, χαρτοβιομηχανίες, υφαντουργίες, καπνοβιομηχανίες και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών ειδών.
Ανάπτυξη παρουσιάζει ο χρηματοοικονομικός κλάδος, υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις απο ξένες χώρες.
Επίσημη θρησκεία είναι ο μουσουλμανισμός, βουδισμός, κομφουκιανισμός, ινδουισμός, χριστιανισμός κλπ.
Η χερσόνησος της Μαλαισίας κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια και αποτέλεσε πέρασμα διαφόρων λαών κατά τις μετακινήσεις τους από την Ινδία στην Κίνα.
Ο Πτολεμαίος (2ος αι μΧ) την ονόμασε "χρυσή χερσόνησο" λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και κασσίτερου.
Κατελήφθη απο τους Πορτογάλους, Ολλανδούς, Βρετανούς.
Ανεξάρτητο κράτος είναι απο το 1957.

KUALA  LUMPUR

Η πρωτεύσουα, Κουάλ Λουμπούρ, είναι κτισμένη στη συμβολή δύο μικρών ποταμών. Ιδρύθηκε απο Κινέζους που εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα του κασσίτερου.
Είναι έδρα του κοινοβουλίου και η επίσημη κατοικία του βασιλιά της Μαλαισίας.
Κτιριακά είναι ενα μείγμα σύγχρονου και παλιού αρχιτεκτονικού ύφους, καθώς απο τη μία περιστοιχίζεται από πανύψηλους ουρανοξύστες και τεράστια εμπορικά κέντρα και απο την άλλη έχει τζαμιά, παραδοσιακές γειτονιές αλλά και κάποια εξαιρετικά όμορφα αποικιακά κτίρια. Είναι επίσης η "πατρίδα" για τα ψηλότερα δίδυμα κτίρια στον κόσμο τους δίδυμους πύργους Πετρόνας (Petronas twin towers).
Απο τη δεκαετία του 1990 διεξάγεται στην πόλη και το ράλλυ formula 1.




















PUTRAJAGYA

Η πόλη Πουτρατσάγια είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Πρόκειται για μια πόλη "πρότυπο", κτισμένη με σεβασμό προς το περιβάλλον. Το κόσμημα της πόλης είναι το Προεδρικό μέγαρο και απέναντί του το ρόζ γρανιτένιο τζαμί.









Καίτη  Παπαναούμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου