USBEKISTON


Στα χνάρια του Μ. Αλέξανδρου και στο δρόμο του μεταξιού

Η Σογδιανή ήταν μία χώρα της κεντρικής Ασίας μεταξύ των ποταμών Ώξου και Ιαξάρτη και αποτελούσε τη βόρεια επαρχία του Περσικού κράτους .
Ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την προέλασή του στην Περσία την κατέλαβε και ίδρυσε εκεί την Αλεξάνδρεια την εσχάτη. Σήμερα η Σογδιανή ανήκει στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν. 
Το Ουζμπεκιστάν είναι μία χώρα που επί αιώνες βρισκόταν στο κέντρο του ενδιαφέροντος και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλες τις μεγάλες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. 
Η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα είναι δύο πόλεις που υπήρξαν κοιτίδες πολιτισμού κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού.
Ο Μ. Αλέξανδρος κατέλαβε τη Σαμαρκάνδη (αρχ. Μαρακάνδα) το 329 π.Χ Η Σαμαρκάνδη αργότερα καταλήφθηκε από τους ΄Αραβες και τους Μογγόλους του Τζέκινς Χαν και αργότερα από τον Ταμερλάνο που την ανέδειξε σε «πρωτεύουσα των πρωτευουσών» Η κεντρική πλατεία της πόλης είναι στολισμένη στις τρεις πλευρές της με μνημεία ισλαμικής αρχιτεκτονικής, τεραστίων διαστάσεων, όπου νομίζει κανείς ότι το ένα είναι αντικατοπτρισμός του άλλου.
H Mπουχάρα με τα ξακουστά τεμένη, μιναρέδες, οικοδομήματα του 14ου και 15ου αιώνα. και ανάκτορά της, είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο της κεντρικής Ασίας με βιοτεχνίες μεταξουργίας, ταπητουργίας. Εκεί θαυμάζει κανείς τα εκπληκτικής ομορφιάς χαλιά της.
Η Χίβα, μιά πόλη-κόσμημα στη μέση της ερήμου, σχεδόν στο πουθενά , βγαλμένη απο το λήθαργο της αφάνειας, λάμπει ξανά σάν πετράδι με τα τζαμιά, χάνια, καραβάν σεράι, και παλάτια δερβίσηδων με τους περίτεχνους μιναρέδες με εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρί, μπλέ και σμαραγδί.

Bukhara


Bukhara


Bukhara


Bukhara


Bukhara


Khiva


Khiva


Khiva


Khiva


Sakhrizbaz


Samarkand


Samarkand


Tashkent


Tashkent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου